Så gör man för att annonsera på Reddit

Känner du till Reddit?
Kanske hört namnet någon gång innan..
Men är du intresserad av att kunna annonsera extremt målgruppsinriktad till personer med alla möjliga intressen, På den plats där användarna diskuterar sina nischade intressen?
Då ska du läsa vidare och lära dig att annonsera på Reddit.

Exempel på subreddit
Exempel på subreddit /r/Javascript

Vad är Reddit?
Reddit kallas ”The front page of the internet” och det med rätta.
Reddit är nutidens forum.

2018 fanns det 138 000 olika underforum sk. Sub-reddits på alla möjliga ämnen.
Idag finns det över 200 000 sub-reddits.

För er som inte känner till Reddit så det ett användargenererat forum. Där vem som helst kan skapa en underforum/underkategori inom ett speciellt ämne. Detta kan vara allt ifrån djupa techdiskusioner, filosofi, hur man bygger trähus, till roliga kattbilder.

Det finns helt enkelt subreddits inom nästan allting.
I varje subreddit kan användarna sedan posta inlägg med bilder/video/text och andra redditanvändare kan svara eller ”upvote” som innebär att dem gillar innehållet. Desto fler upvotes ett inlägg eller ett svar har, desto mer populärt är det och visas högre upp på Reddits listor och startsida.

Varför ska jag annonsera på Reddit? och när ska jag annonsera på Reddit?

Reddit är på Engelska. Med det inte sagt att det inte finns några svenskar på Reddit.
Det finns många svenskar på reddit, men dem använder det på engelska. Några officiella siffror över antalet svenskar har vi inte hittat. (Mer än att subredditen /r/sweden har över 290 000 användare som skriver i den.)
Däremot så ser vi i annonsverktyget att vi har en dagligt uppskattad räckvidd på över 350 000 användare i Sverige.
Alltså över 350 000 dagliga användare i Sverige.

Men anledningen till att du ska annonsera på reddit är helt enkelt möjligheten till att göra nå hyperriktade målgrupper.
Där facebooks annonsnätverk riktar in sig på att samla data om sina användare och sedan visa relevanta annonser oavsett vad du än gör på facebook så fungerar reddits annonseringar på ett annat sätt. Här på reddit väljer du istället vilka subreddits du vill att dina annonser ska synas. 
Som exempel. Säg att du annonserar avancerad gamingutrustning för dataspelare. Då kan du välja ut att dina annonser ska synas i de forum (subreddits) som diskuterar  ämnen relaterat till dataspel, eller ännu smalare. Just de specifika dataspel som era kunder oftast spelar.
Ett annat exempel kan vara att du säljer Attefallshus, så kan du rikta annonserna till subreddits där husägare diskuterar ombyggnationer, skötsel av hus osv. 

Så reddit kan användas vid alla möjliga tillfällen när du vill nå ut hyperriktat till målgrupper som är svåra att nå på andra ställen.
När du annonserar på reddit kan du idagsläget inte välja att rikta till specifika orter i Sverige utan annonsering på reddit passar bäst när din målgrupp kan finnas i hela landet.
 

Hur annonserar jag på Reddit?

Reddits annonser sätter du upp genom att ha ett konto på Reddit ads.

Annonsplattformen är uppbyggd på ett enkelt överskådligt sätt med en struktur som liknar många andraannonsplattformars såsom ex. vis Facebook´s eller Snapchats ads manager.

Kampanj- Ad Group – Ads.

Strukturen är uppbyggd så att du först skapar en kampanj.
Annonsera på reddit, Kampanjvy.

Vi får här 5 val på kampanjmål som vi väljer beroende på vad vi vill uppnå.

I nästa steg ska vi välja ut vår målgrupp.
Här har vi dels intressen att basera våra annonser på.
Annonsera på reddit, Ad group targeting.

Men nu ska vi till slut sätta det absolut viktigaste när man ska annonsera på Reddit. Vilka subreddits våra annonser ska synas i.
Annonsera på reddit, Ad group targeting Subreddits.
Som ni ser på bilden ovan så har vi valt att annonsera mot hundintresserade och skrev ”dog”.
Vi får då upp en lista på varje subreddit och även storleken på varje reddit.
Här i listan kan vi välja subreddits att synas i och även exkludera subreddits som vi inte vill synas i.

Sista steget är att skapa själva annonsen.
På Reddit så gäller det att skapa annonser som passar in.
Dvs. annonser på reddit som är stela och inte följer jargongen på Reddit eller i Subreddits man syns på får ofta ett lågt engagemang.
Därför kan det vara bra att antingen titta runt en del i dem subreddits som man tänker synas i eller ta hjälp av ett annonsföretag som gjort annonser på reddit förr. 

En del saker gäller dock som vanligt när man vill skapa engagerande annonser i sociala medier.
Rörliga annonser och videor gör sig ofta bättre än stillbilder. Annonser mot en målgrupp som inte känner till er sedan tidigare kan kräva att vi skapar en varumärkeskampanj först. När vi sen värmt upp målgruppen kan vi skapa engagerande annonser för att konvertera dem.

Annonsera på Reddit, annonsexempel

Är du intresserad av att annonsera på Reddit och tror att det skulle passa er?
Skriv till oss i formuläret nedan så kan vi tillsammans kika på er målgrupp för att se hur många vi kan nå och sätta upp annonskampanjerna åt er.

Fyll i för frågor om socialmedia marknadsföring
Kul att du vill komma igång med socialmedia marknadsföring.

Om du vill läsa mer..